דילוג לתוכן

דרך ארץ ים המלח- ראיון עם השגריר הראשון

אייל בן לאה |
16/03/2022

כאשר שמעתי לראשונה על המיזם החדש "דרך ארץ ים המלח" חשבתי שזו עומדת להיות אטרקציה מעניינת בארץ ים המלח ואפילו יותר מכך, ההבנה שהמסלול יכלול 29 שגרירים במהלך הדרך שיקבלו את פני המטיילים ויספרו את הסיפור שלהם חיבר אותי מיד אל דרך הבשמים העתיקה על תחנות הדרכים שהיו פזורים לאורכה, הדמיון שלי מיד נשא אותי אל מפגשים קסומים, בהם עוברי אורח משיבים את נפשם במדבר במים צוננים בנקודה מעניינת בדרך, וחשבתי שהנה מתרקמת לה כאן דרך חדשה קסומה לא פחות שמספרת סיפור עוצר נשימה כיצד מתמזג העבר הרחוק עם עשייה עכשווית בעולם הזה שלנו ממש.

בשבילי, רודף סיפורים בלתי נלאה שכמותי, המחשבה שנחשפים בפנינו שלושים ותשע שגרירים שמספרים סיפור הנפרש לכל אורכו של חבל ארץ ים המלח שמתחיל בתקופת המקרא וסיומו היום מובילה אותי למעיין אינסופי של סיפורים המשלבים את שני הערכים המרתקים מכל, ההיסטוריה שלנו והטבע המשמש לה תפאורה.

השביל הזה הנפרש ממרחב מגילות ועד ערד, חוצה את כל ארץ ים המלח ומגלה בדרכו על אנשים אמיצים שמבקשים להיות אלו שמקיימים את המשפט המפורסם והמיוחס ליגאל אלון: עם שאינו יודע את עברו ההווה שלו דל והעתיד שלו לוטה בערפל, ומצליחים לשמר את ההסטוריה לצד יצירת הווה עשיר למען עתיד ברור שכולו שיר הלל לאדם והסביבה בה הוא חי מאז ומעולם.

אחד הסיפורים המרתקים ביותר והמרגשים ביותר בוודאי שייך לשגריר הראשון בדרך ארץ ים המלח, או במקרה שלנו השגרירה, ורד סיני, מנהלת מסעדת "הצ'אנס" בצומת אלמוג, דור שני למפריחי השממה שממשיכה לעשות את מה שהיא מאמינה בו יותר מכל, והאמין בה לפניה אביה, ולפניהם דורות של תושבי המדבר: ששימור החיבור בין האדם לחבל ארץ זה הוא אבן יסוד בחיבור של עם לארצו.

הצ'אנס

המפגש עם ורד הצליח להשפיע עלי בדרך מרתקת שגרמה לי להבין שאת התחושה הזו אצליח להעביר רק באמצעות ראיון, אחד על אחד, אז הנה הוא לפניכם:

ראיון עם השגריר הראשון:

אנו נפגשים במסעדת "הצאנס", את פני מקבלת ורד מנהלת המקום ומארחת אותי בנדיבות אין קץ, מאור פניה והתשוקה שבדבריה מבהיר לי שהחיבור של ורד לכאן הוא הרבה יותר עמוק ממה שניתן לחשוב, זה משהו שורשי זה דרך חיים.

אני מתחיל בשאלה שלקוחה מתוך שירו המפורסם של בוב דילן, שנראה לי משעשע להשתמש בה:

ורד, מה בחורה כמוך עושה בחור שכזה?

החזון של ההורים שלנו להיות חקלאיים הביא את המשפחה שלנו לכאן התאהבנו ונשארנו…

היום כבר ברור לי שה"חור " הזה שאנו נמצאים בו הוא מיוחד במינו, אני רואה בו את הדלת להבנה של כל מה שטוב ונעים בעולמנו, להיות המקום הראשון שאורח שמגיע למדבר פוגש זוהי חוויה עוצרת נשימה, להיות נוכחת ברגע הזה כשההבנה פתאום נוחתת עליו שהוא נמצא במקום אחר טוב ורגוע, הבנה שמסמנת לכל עובר אורח בדרך לטיול או נופש, שמחכה לו חוויה שונה מכל מה שהוא מכיר ושמתנהגת הפוך מההווי היום יומי שלו, ולהיות לצידם ולארח אותם במקום הקסום הזה שלנו "הצ'אנס" מרגיש לי ולכולנו כאן כמו זכות ענקית אחת.

בעבורי ההוכחה הגדולה לכך היא, כאשר אני חוזרת לכאן לאחר יום סידורים במרכז, תוך רגעים כל הצ'אקרות שלי נפתחות ואני עוברת למוד אחר, רגוע, שלו, מדברי.

ספסלים

אני ממשיך עם שאלה דומה, אז למה בעצם מצאתם את עצמכם דווקא כאן?

כמו שסיפרתי, אבא החל לעבוד כאן כחקלאי ועובד רשות הטבע והגנים ובאופן טבעי כל המשפחה היתה מגוייסת למשימת החקלאות. היה מאוד קשה לקיים משפחה עם משק חקלאי של 30 דונם, והפרנסה לא הספיקה אז אבא כל הזמן ניסה למצא דרכים לפרנסה באיזור שלנו, וחייבים לזכור שאז האיזור היה שומם,  בו  לא היה כמעט כלום.

שותה בירה

הוא ניסה הכל, החל מאוטו גלידות וכריכים לחיילים ששרתו בנבי מוסא וכך עם הזמן הוא נדד עם האוטו להיכן שאפשר היה למצוא פרנסה . הוא באמת ניסה הכל כולל שיתופי פעולה שונים אבל הסכמים פוליטים ששינו את פני האזור הביאו אותו לפתוח יחד עם אחי שבדיוק השתחרר מהצבא את "הצ'אנס" במיקומו הנוכחי, הרעיון היה לתת מענה 24 שעות ביממה ובכל ימות השבוע לכל מי שעובר בדרך. ובמקביל אבי  החליט לנטוע מטע תמרים, הוא תמיד חשב ראשון והקדים את כולם, לא בלי לגרום להרמות גבה פה ושם…

עצי דקל

עברנו עם המקום עליות ומורדות ,היו תקופות נהדרות בינהן גם כשהקזינו ביריחו היה פעיל והיינו מעין תחנת חובה טבעית של הבאים לקזינו, לצוותי העבודה של הקזינו והמלון ותיירים, מקום האידאלי לעוברי אורח באזור שלנו.

אבל עברנו גם תקופות מתוחות כמו אינתיפדות ועוד ארועים בטחוניים, שגרמו לשפל של תיירות ומטיילים.

לפני יותר מעשור המקום נשרף כליל כתוצאה מקצר חשמלי ביום מאוד חם במהלך חודש מאי ועל השולחן עלתה השאלה : האם להמשיך לנטוע מטעים ולהמשיך רק עם עסקי החקלאות או לקיים את החזון התיירותי של אבא, להיות הראשונים שפוגשים את האורחים הבאים לאזורנו.

כמו שאפשר לראות לא יכולנו לסרב לקולות הפנימיים שבתוכנו שלא היו מוכנים לותר ודרשו שנפתח שוב

עץ דקל        שולחן

את המקום עצבנו מחדש באורינטאציה סביבתית  וכמובן מטעי התמרים השוכנים בחזית המקום אף נכנסו למקום כעמודי תמך למבנה שבנה מאבן מקומית ועבודות פירזול, שזה חלק מהמורשת של אבא שבנה הכל מחומרים השייכים לסביבה.

 

מה דעתך על המיזם הזה "דרך ארץ ים המלח" ?

להיות שגריר במיזם המנגיש את כל העושים במלאכה זה מאוד מרגש וממלא את הלב לראות כמה אזורנו התפתח וממשיך להתפתח, ובכלל לעובדה שנבחרנו להיות אלו הפוגשים באופן רישמית את המגיעים לאזורנו זו זכות גדולה ועימה גם אחריות אותה אנו נוצרים בליבנו ואליה אנו מחוייבים,

להיות חלק ושותף בכל כך הרבה דברים מקסימים שקורים כאן בארץ ים המלח זה כבוד גדול והיופי בפרוייקט הזה שהוא מאחד את שלל האפשרויות באזורנו לחוויה אחת הוליסטית, הפותחת את הלב והנפש בפני המבקרים כאן.

היום נטועים בצפון ים המלח מאות דונמים של מטעי תמרים וציר ירושלים ים המלח הפך למעין שדרה תיירותית שכל מי שיורד לים המלח יכול לעשות עצירה וזה מקסים בעיני.

בר משקאות

מה ימצא התייר או המטייל כשהוא יגיע לכאן?

זהו כבר עשור שלישי שמשפחתי כאן על הדרך הראשית בין ירושלים לים המלח, מארחים  מכל הלב את כל עם ישראל שמבקר ופוקד את ים המלח . את התיירים שלא מפספסים ופוקדים את המקום הנמוך בעולם, את כוחות הביטחון שמשרתים בסביבה , מטיילים ועוברי האורח. 

אנו מצפים להם כאן תמיד עם אוכל טעים ומשובח עם נגיעות מהמטבח הטונסאי. בשילוב המטבח הישראלי  והבדואי, מידי יום אנו אופים לפות בדואיות דקיקות עלהם מגישים חלק מהתבשילים. אפשר להתענג על מפרום או מוסקה עסיסית או לנגב צלחת חומוס עם טחינה והרבה ישראליות.

סיר אוכל

אני רוצה לציין שחג הגדיד בחודשים אוגוסט ספט הוא גם חג גם במסעדה והחלטתי להכניס מנות שהמרכיב העקרי שלהם תמר. תמר מג'הול המלך.

ומרוב שזה הפך ללהיט, היום המנות הללו מוגשות בכול ימות השנה לאורחים.

תמרים ממולאים עם בשר ( מנה שזכתה במדליה מאיגוד השפים של ישראל בתחרות מנות ירושלמיות) , נתח עוף עם לימון תמרים ובילאן, מקרוד, קרמבו תמרים . ועוד דברים טעימים שהמרכיב העקרי הוא פרי התמר שלנו.

בנוסף, היום ניתן גם לפגוש את החקלאי לסיור מרתק אודות ענף התמרים ולסעוד אצלנו במסעדה בדרך לחופשה או בטיול עם העבודה או בתום הרכיבה כל אופניים עם חברים, מומלץ מאד, ויכולים להמליץ עשרות גופים ממלכתיים כמו משרד החוץ ומוסדות  אקדמאים המבקשים להגיע לסיורים במטע וללמוד אודות הגידול.

לסיכום, כולם מוזמנים אלינו בכל ימי השנה, אנו כאן לקבל אתכם בזרועות פתוחות, להדריך אתכם בסביבה, ולארח אתכם כיד המלך.

צלחת אוכל

קינוח

 

 

 

 

 

 

פונדק הצ'אנס  טלפון 053-8094660;, כביש מס 1, ירושלים ים המלח

 

מפה

 

עוגיות

אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

על המפה