דילוג לתוכן

אביב במדבר

אבישג איילון |
15/04/2022

אביב במדבר – נהוג לומר שהטבע מתעורר באביב, אבל הטבע חי וזורם כל הזמן. הוא לא נרדם ולא מתעורר, הוא נמצא בזרימה כל הזמן, וכל עונה מביאה איתה חוויות ותופעות שונות. אם צריך להגדיר את האביב במדבר במילה אחת, המילה המתאימה ביותר תהיה כנראה הבשלה. תהליכים שהחלו בחורף, מגיעים עכשיו לשיאם. יעלים שהרו בסתיו ממליטות באביב, הפריחה שהחלה בפברואר נמצאת בשיאה, הגבים שופעים מים. עוד חודש המדבר כבר יראה אחרת, האביב פה הוא קצר ולכן כדאי לנצל כל רגע ולבוא לחוות אותו לפני שיחלוף.

 

הגנון נפתח

האביב הוא העונה בה ממליטות נקבות היעל הנובי. לרוב הן ימליטו גדי אחד בעונה, אך אם האם נמצאת במצב גופני טוב, ויש לה מספיק מזון היא יכולה גם להמליט תאומים. היעלים מגדלות את הגורים יחד, בעדר שמורכב כולו מנקבות ומהגורים שלהן. מעין גנון קטן בו האמהות מסייעות אחת לשנייה בגידול הגורים. לעיתים קרובות נראה 2-3 נקבות שנשארו לשמור על הגנון במקום בטוח ומוגן, בעוד שאר הנקבות יוצאות לרעות באזורים מצוקיים ומסוכנים יותר. הגדיים יונקים בערך כשלושה שבועות, אבל יישארו עם האם עד שהיא תמליט שוב.

איפה אפשר לראות אותם – יעלים נמצאות כמעט בכל אזור ים המלח, אבל קל במיוחד לראות אותן בשמורת טבע עין גדי.
טיפ שמירת טבע – יעלים נוטות לאכול אריזות מזון, מגבונים ודברים נוספים שהן אינן מסוגלות לעכל. זה גורם לכך שהקיבה שלהן מתמלאת, הן לא אוכלות ולמעשה סובלות מתת תזונה. בנוסף, התלות במזון שבני האדם מספקים להן גורם להן לאבד את האינסטינקטים הטבעיים שלהם. לכן חשוב באופן מיוחד להקפיד לא להשאיר בשטח המחייה שלהן אשפה.

יעלים

גדיי יעלים בשמורת הטבע עין גדי. צילום: אלדד גולן

 

בעל חיים נוסף שממליט בתקופת האביב הן נקבות צבי הנגב. צבי הנגב הוא חיה מופלאה, יפיפייה ואצילית המסוגלת לחיות עם מעט מאוד מים. בעבר הם נכחדו מישראל כמעט לגמרי, אך לאחר מאמצים רבים להגן עליהם, כיום מתקיימת אוכלוסייה קטנה ויציבה בנגב. קשה יותר לראות את הצבאים, בניגוד ליעל הנובי, הצבאים רגישים ונמנעים מקרבת בני אדם – כך שאם זכיתם לראות צבי – זוהי זכות גדולה וחוויה מרגשת.

איפה אפשר לראות אותם – צבי הנגב חי באזורים רבים בדרום הארץ, מומלץ לנסות לצפות בהם באזור נחל צאלים.
טיפ שמירת טבע – הצבאים יגשו לשתות במקורות המים המעטים שהמדבר מציע רק כאשר אין בני אדם בסביבה. לכן חשוב להשאיר עבורם את המקומות ואת השעות שלהם – להקפיד לישון רק במקומות מותרים, ולא לסטות משבילים מסומנים.

 

חזרה לצפון

ממש בימים אלו מתרחשת מעל ראשינו נדידת האביב – מיליוני ציפורים עושות את דרכן חזרה אל הצפון הקריר, לאחר ששהו בחורף באפריקה החמימה והנעימה. עבור חובבי הציפורים עונות הנדידה הן חגיגה של ממש, אבל המראות המופלאים של המוני ציפורים חגות מעלינו הוא מרהיב ומפעים גם למי שלא יודע איך בדיוק קוראים לכל ציפור. למרבה השמחה ישראל היא ציר נדידה ראשי עבור עופות רבים. היא מהווה מעין מסדרון בין המדבר היבש שממזרח לה לים שבמערב (ציפורים רבות אינן נודדות מעל הים), העובדה הזו מאפשרת לנו ליהנות באביב מחגיגה של מינים רבים שעוברים כאן, חלקם ישהו פה קצת וימשיכו הלאה וחלקן אף ישארו פה.

איפה אפשר לראות אותן – אפשרות אחת היא טיול נחמד של כ-40 דקות בנחל סלוודורה, עד שתגיעו לעץ הסלוודורה. אם תגיעו בשעות הבוקר המוקדמות, ותשבו בשקט, יש לכם סיכוי טוב לפגוש ציפורי שיר נודדות – עלווית לבנת בטן, מינים שונים של סבכיים וקניות וגם את יושבי הקבע של המדבר – קוראים, ורדית סיני, גיבתוני מדבר ועוד. אפשרות נוספת היא להעלות למצוקי דרגות, ואם יהיה לכם מזל תוכלו להבחין בעופות דורסים – עקב מזרחי, עיט ערבה או דיה שחורה. היתרון של התצפית ממצוקי דרגות, מעבר לכך שהנוף בה הוא מלא הוד, הוא ההזדמנות הנדירה לראות את העופות מעופפים ממש בגובה העיניים שלכם. חוויה מופלאה ומיוחדת.
באופן כללי הזמן הטוב ביותר לראות ציפורים הוא בבוקר, וכדאי תמיד להצטייד במשקפת שתאפשר לכם לגשר על המרחק ולהרגיש ממש חלק מהלהקה.
טיפ שמירת טבע – אם נתקלתם בגוזל שנראה בודד אל תגעו בו. רוב הסיכויים שהוריו נמצאים בקרבת מקום, וזה חלק מתהליך ההתבגרות שלו. אך אם תגעו בו, או תקחו אותו, סיכוייו לשרוד קלושים. כדאי להמתין בצד ולראות האם הוריו חוזרים ואם לא בטוחים כיצד לנהוג – להתקשר למוקד רשות הטבע והגנים.

ציפור על ענף

עלווית לבנת בטן. צילום: אלדד גולן

 

ציפורים בשמיים

חסידות מעל קיבוץ עין גדי. צילום: אבישג איילון

הסחלב בנחל

למשפחת הסחלבים יש נציג בים המלח, ושמו – בן חורש גדול. זה סחלב טרופי עם פרח גדול ומרשים, שיכול להגיע גם לגובה של מעל מטר. זהו פרח נדיר, שלא פשוט למצוא והוא גדל בארץ בשני אזורים בלבד, והם שונים מאוד זה מזה – חורשת טל וים המלח. סביבת המחייה האהובה עליו היא מקומות חמים, אך שופעי מים ובעיקר הוא ישמח עם קירות לחים שאפשר לטפס עליהם.

איפה אפשר לראות אותו – באזור ים המלח אפשר לראות אותו ממש בימים אלו בנחל ערוגות – בערך 10-15 דקות מתחילת המסלול, בנקודה בה מתחיל המסלול הרטוב תבחינו בצד ימין במצבור של פרחים צהובים-חומים עם פס בצבע ארגמן בשוליים.
טיפ שמירת טבע – בן חורש גדול הוא מין בסכנת הכחדה ולכן, שמחו על הזכות שיש לכם לראות אותו, ושמרו לא לפגוע בו ובסביבת המחייה שלו.

 

לשפן יש בית

גם שפני הסלע ממליטים בעונת האביב. לאחר הריון של כחצי שנה ממליטה השפנה 2-4 גורים מתוקים. הגורים נולדים עם עיניים פקוחות, הם עצמאיים יחסית והם יונקים כ-10 שבועות, שאחריהם יעברו לאכול בעיקר צמחים, אבל גם מעט חרקים. לשפני הסלע יש כושר טיפוס מדהים והם מטפסים בקלילות גם על סלעים אנכיים כמעט לגמרי. בשנים האחרונות התבצע מחקר באוכלוסיית שפני הסלע של שמורת הטבע עין גדי, במהלכו נחקרו הצלילים אותם משמיעים שפני הסלע ובעזרתם הם מתקשרים. אם יש לכם מספיק סבלנות, שבו בשקט ליד משפחת שפנים וחכו שהם ישמיעו את הקולות הייחודיים שלהם. זוהי חוויה מיוחדת ואף משעשעת. איך נבדיל בין שפן וארנב? בקלות, לארנב אזניים ארוכות וזנב קטן ולשפן הסלע אוזניים קטנות ועגולות ואין זנב כלל.

איפה אפשר לראות אותם – שפני סלע נמצאים באזורים רבים בארץ, ובדרך כלל נמצא אותם ליד המסלעות שנתנו להם את שמם, אך יש מקום אחד שבו קל להבחין בהם דווקא על שיח – בשביל הנאה המוביל בין נחל דוד לבית הכנסת העתיק הם יושבים בדרך כלל על שיח הסלוודורה הגדול, ואפשר לשבת בשביל המוצל ולהתבונן בהם יושבים ואוכלים בשלווה ובשמחה. אם תגיעו בעונה זו תוכלו לראות גם את הגורים הקטנים והבהירים, ובשביל הנאה תוכלו ליהנות גם מהפריחה המשגעת של המורינגה הרותמית.
טיפ שמירת טבע – שפן הסלע הוא חיה מוגנת ולכן אסור לפגוע בו ובסביבת המחייה שלו. מומלץ מאוד לשבת בשקט ולצפות בשפני הסלע, אך בלי להפריע להם ובלי להתקרב יותר מדי.

שפן סלע

שפן סלע. צילום: אלדד גולן

ד"ר גב

אין דבר משמח יותר ממים קרירים ומרעננים באמצע טיול מדברי. בים המלח ובמדבר יהודה ישנם מעט מאגרי מים הזורמים לאורך כל השנה, אך בחורף ובאביב מנוקד המדבר במאות גבים קטנים וגדולים שהתמלאו בחורף ממי גשמים ושטפונות. עם בוא הקיץ רובם ילכו ויתייבשו לאט לאט, אבל עכשיו רובם עדיין מלאים, רעננים ומענגים – והם סיבה נהדרת להגיע עכשיו לטיול מדברי, לפני שהם יעלמו עד החורף הבא.

איפה אפשר למצוא אותם – ישנן גבים רבים במדבר יהודה, אך הפעם נמליץ על גב חלון שנמצא מעל בית ספר שדה עין גדי, בזכות הנוף המדהים הנשקף ממנו. הגב נמצא בתוך סלע גדול, מעין מערה שעוטפת אותך, ובצידה המזרחי פעור חלון עגול דרכו נשקף ים המלח, מנצנץ באלף גוונים של כחול.
טיפ שמירת טבע – שמרו על מי הגבים נקיים, אל תכניסו אליהם סבון או חומרים אחרים. זכרו שבמים נמצאות חיות זעירות שזהו ביתן, ושבערב יגיעו חיות נוספות לשתות מן המים האלו.

לכל עונה יש את היופי והייחודיות שלה, אבל אין ספק שהאביב הוא עונה מושלמת לטיולים! מזג האוויר נעים, הגבים והמעיינות מלאים, פריחת האביב החלה אמנם במדבר כבר בפברואר, אך היא עדיין כאן, מנקדת את המדבר בנקודות של צבע, גורים קטנים מגיעים אל העולם ולהקות גדולות עוברות מעלינו. יש לנו את הזכות הענקית להיות חלק מהטבע הנפלא הזה, כל מה שצריך זה להיכנס לאוטו ולהגיע לפה. מחכים לכם בארץ ים המלח!

 

 

עוגיות

אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

על המפה